Beszámoló a Pozsonyban megrendezett nemzetközi sajtóútról

 

A  sajtóút  témája : NÜRNBERG  MESSE  2012  Italcsomagolás

A  program időpontja :  2012. június 5 - 6.

 

Budapestről a Német- Magyar Gazdaság Háza elől indultunk június 5-én 7 órakor egy kisautóbusszal. A nyolc résztvevő különböző szaklapok újságírója illetve képviselője volt. A csoportot Grabovszky Zsófia a Nürnberg Messe magyarországi képviselője vezette.

Kényelmes utazás után 10 óra körül érkeztünk a pozsonyi Sheraton Hotelbe, ahol az elhelyezkedést és vendéglátást  követően 12 órakor kezdődött a nemzetközi sajtókonferencia.   A konferencián először Dr Guido Glania úr a Szlovák Kamara nevében üdvözölte a megjelenteket és rövid tájékoztatást adott a szlovákiai ipar helyzetéről. A sajtótájékoztatón egyébként több mint 50 fő újságíró, szakember volt szlovák, cseh, német, osztrák,holland és  magyar résztvevőkkel.

Az első előadó Petra Trommer asszony volt a Nürnberg Messe képviseletében. Elmondta, hogy ez a vásár a világ 20 legnagyobb ilyen rendezvényeinek egyike. A kiállításokon két témakört mutatnak be: italcsomagolást és vezérlő-gépeket. A csomagolásról rendezett Fach- Pack szeptember 25 - 27. közt 1400 kiállítót vár túlnyomórészt német, holland, svájci, cseh, osztrák, olasz, francia, belga, lengyel és angol cégektől. Az egész Európából várható szakmai látogatói létszám 35 000 lehet. Trommer asszony áttekintést adott a különböző csomagolóanyagok jelenlegi helyzetéről. Érdekes bejelentése volt, hogy az üvegcsomagolás egyre növekvő hangsúllyal szerepel, különösen az egészségtudatos fogyasztók körében. Az ugyanekkor rendezett Pack - Box kiállítás a csomagolástechnika fejlődését mutatja be. A Nürnbergben 2012 november 13 - 15. közt megrendezésre kerülő Brau Beviale vásár az európai italágazat legfontosabb beruházási javak szakvására.

Ehhez kapcsolódóan tartott előadást Volker Kronseder úr az Élelmiszergyártó Gépek és Csomagológépek VDMA Szakmai Szövetségének elnöke. A német italcsomagológépek gyártása az első helyet foglalja el a világon, de ez nem jelenti azt, hogy nincs további fejlődés-- hangsúlyozta Kronseder úr.

Az előadó ismertette az egyre növekvő csomagolt áruk megoszlási arányát : PET 40%, üveg 32%, aluminium 12%, karton 10% és 6% az egyéb. A fejlődés fontos követelménye a gazdaságosság, a csomagolóanyagok összegyűjtése és újrahasznosítása. Európában változó az összegyűjtés helyzete, de Németország 80%-kal az élen áll. Előadást tartott még Gert Erhardt professzor is a csomagolási témában. A robotok szerepének a növekedéséről és egy speciális problémáról, az idős emberek palacknyitási nehézségéről szólt többek közt. Az előadások utáni hozzászólások  többnyire a csomagolóanyagok különböző problémáival foglalkoztak. Sajnos a PRB többször használható műanyag csomagolás jövőjével kapcsolatos kérdésemre negatív választ kaptam.

A sajtókonferencia után látogatásra vittek minket a kb. 30 km-re levő Pezniok nevű helységbe, ahol a Kis-Kárpátok borrégiójának legnagyobb és legfejlettebb borászati üzemét látogattuk meg. Az eredeti programban szereplő szőlőhegyi séta a rossz időjárás miatt elmaradt, de az ezt helyettesítő, Matysak úr tulajdonában levő borüzem és pincészet látogatás komoly szakmai élményt jelentett. Az ipari  ismeretszerzésen túl a pincében megtartott borkóstoló igazán jól sikerült.

Délután 17 óra után még egy rövidebb városnézésre vittek vendéglátóink Pozsonyban. Este a Dunán egy kis sétahajózási program volt és 20 órától 23óráig ünnepélyes vacsorán vettünk részt a Duna parti vendéglőben. A programdús és kimerítő első nap után 6.-án reggel Dunaszerdahelyre mentünk ahol a McCarter cég  gyümölcslé-palackozójával ismerkedtünk meg. Ez Szlovákia egyetlen, legnagyobb PET palackgyártó és gyümölcsléletöltő üzeme. Részletes tájékoztatást kaptunk a cégről és utána üzemlátogatáson vettünk részt. A második napot és az egész sajtóutat egy elegáns pozsonyi vendéglőben a szlovák konyha különlegességeiből összeállított ebéddel fejeztük be. Délután indultunk haza jelentős ismeretekkel  és élményekkel gazdagon.

 

Simon István titkár

MÉTE