Tartalomjegyzék

2004. 1. 1 old. TARTALOM
2004. 1. 2 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2004. 1. 03-06 old. RÁCZ ENDRE: Az új élelmiszertörvény
2004. 1. 7 old. Prof. Dr. Zsinka Ágnes (1929−2004), Dr. Tóth-Zsiga István (1924−2004)
2004. 1. 08-12 old. DR. LUGASI ANDREA: Gyümölcs- és zöldséglevek polifenol-tartalma és in vitro antioxidáns tulajdonságai
2004. 1. 15-21 old. DR. NÉMEDI LÁSZLÓ − SZÕDYNÉ NAGY ESZTER − BOBVOS JÁNOS: Budapest térségi Duna-szakasz mikrobiológiai terheltsége és ennek kockázatai
2004. 1. 22-23 old. KISS GÁBORNÉ: Alkoholmentes italgyártás
2004. 1. 26 old. BUJDOSÓNÉ KERTÉSZ JUDIT: Élelmiszermarketing és hungarikum
2004. 1. 27 old. SIÓ ECKES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
2004. 1. 28-29 old. GOMBOS GÁBOR: Ausztria ásványvizei
2004. 1. 31-32 old. MÚLTBANÉZÕ. Deutsch Ferenc József (1808−1877) orvos munkássága
2004. 2. 33 old. TARTALOM
2004. 2. 34 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2004. 2. 35-37 old. A természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól szóló 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet kommentárja
2004. 2. 38-42 old. DR. PUSKÁS ÁRON − DR. KÁDÁR MIHÁLY − DR. PUSKÁS ISTVÁN: Jódaqua természetes jódos gyógyvíz több, mint félévszázad kutatásainak tükrében
2004. 2. 43-44 old. BÁNFFI ISTVÁN − DEÁK LÁSZLÓ: Bemutatjuk Magyarország elsõ hagyományos tulajdonságú élelmiszerét a szikvizet
2004. 2. 45 old. BIKFALVI ISTVÁNNÉ DR.: Szikvíz. Hagyományos élelmiszer
2004. 2. 47-50 old. MONTVAI ESZTER: Gyümölcslépiac Európában és hazánkban
2004. 2. 51-53 old. MÚLTBANÉZÕ. Winkler Lajos (1863−1939) az analitikai kémia nemzetközi hírû tudósa és népszerûsítõje
2004. 3-4. 53 old. TARTALOM
2004. 3-4. 54 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2004. 3-4. 55-59 old. DR. FARKAS JÓZSEF: Mikrobás szennyezettség/aktivitás gyors kimutatása (élelmiszerekben, mûszeres módszerek alkalmazásával)
2004. 3-4. 61-66 old. MONTVAI ESZTER: A fiatalok fogyasztási igényeinek és a gyümölcslégyártók termékstratégiájának kapcsolata
2004. 3-4. 67 old. TARTALOM
2004. 3-4. 68 old. BIKFALVI ISTVÁNNÉ DR.: A Kárpát-medence ásványvizei. Tudományos Konferencia
2004. 3-4. 69-70 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Nemzetközi kitekintés az ásványvizek helyzetére
2004. 3-4. 71-76 old. LIEBE PÁL: Az ásványvizek védelme
2004. 3-4. 78-81 old. DR. ÉLTETÕ CSABA: Hargita megye palackozott ásványvizeinek közegészségügyi helyzete
2004. 3-4. 82-84 old. 2004. július 31-én „A Kárpát-medence ásványvizei” címmel tanulmányútra indultak a csíkszeredai konferencia résztvevõi
2004. 3-4. 85-86 old. MÚLTBANÉZÕ. 150 éve született dr. Hankó Vilmos (1854−1923)
2004. 3-4. 87-88 old. BORSZÉK
2005. 1. 1 old. TARTALOM
2005. 1. 2 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2005. 1. 03-06 old. KISS GÁBORNÉ: Alkoholmentes italgyártás
2005. 1. 07-16 old. HÁGER-VERESS ÁDÁM: A napcsókolta kajszibarack aromája
2005. 1. 17-19 old. CSERHALMI ZSUZSANNA − LECHNER NOÉMI − SASS ÁGNES − TÓTH MARIANNA: Pulzáló elektromos térerõvel kezelt citruslevek vizsgálata
2005. 1. 20-21 old. BIKFALVI ISTVÁNNÉ DR.: Palackozott vizek fogyasztása Magyarországon 2004. évben
2005. 1. 22 old. Tusnádfürdõ
2005. 1. 23-24 old. MÚLTBANÉZÕ. Dr. Fáy Aladár: Az Ásványvizekrõl
2005. 2. 25 old. TARTALOM
2005. 2. 26 old. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2005. 2. 27-28 old. BORSZÉKI BÉLA: Tiltás vagy nevelés? Gondolatok az „Iskolai egészséges táplálkozás elõsegítése” címû konferencia okán
2005. 2. 29-32 old. CSERHALMI ZSUZSANNA − MÉSZÁROS LÁSZLÓ − SASS ÁGNES − TÓTH MARIANNA: Nagy hidrosztatikus nyomással kezelt gyümölcslevek vizsgálata
2005. 2. 34-39 old. DEÁK TIBOR: A mikrobavilág molekuláris szemlélete
2005. 2. 40-42 old. UDUD PÉTER: A Kárpát-medence palackozott ásványvizei Tudományos konferencia, Csíkszereda 2004.
2005. 2. 43-46 old. DEÁK TIBOR: Spórás baktériumok molekuláris taxonómiája
2005. 2. 47-48 old. MÚLTBANÉZÕ. Az elsõ hazai ásványvíz rendeletek
2006. 1. 1 old. TARTALOM
2006. 1. 2 old. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2006. 1. 3 old. A víz világnapja
2006. 1. 04-07 old. Újabb szokatlan törvényalkotási gyakorlat a csomagolási termékdíjak szabályozására
2006. 1. 04-07 old. A közösség Lisszaboni Programja 98/34. számú Notifikációs Eljárás Menete és Tökéletesítése. Az ágazatban tevékenykedõ szövetségek megjegyzései és javaslatai
2006. 1. 08-11 old. NAGY ÁKOSNÉ: Különbözõ csomagolóanyagok hatása a szõlõalapú alkoholmentes termékek tárolás alatti változására
2006. 1. 12 old. Zöld energiát használ a Coca-Cola magyarországi palackozója. Környezetkímélõ technológiára épülõ erõmû szolgáltatja a palackozóüzem hõ- és hidegenergia ellátását
2006. 1. 13-14 old. TUDOMÁNY − ALAPFOKON. A víz az emberi szervezetben
2006. 1. 15-20 old. MÚLTBANÉZÕ. A Kárpát-medence ásványvizeinek története. II. rész. A török hódoltság hagyatékától a modernkori ásványvíz-feltárásokig
2006. 2. 21 old. TARTALOM
2006. 2. 22 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2006. 2. 24 old. DR. BIACS PÉTER:Közgyûlési beszámoló a MÉTE 2005. évi tevékenységérõl, közhasznú szakmai munkájáról
2006. 2. 26-28 old. GYÖRÉNÉ KIS GYÖNGYI − STEFANOVITSNÉ DR. BÁNYAI ÉVA − CSÚRNÉ DR. VARGA ADRIENNE − DR. LUGASI ANDREA: Bio és konvencionális gyümölcs- és zöldséglevek ásványianyag-tartalma
2006. 2. 29 old. BIKFALVI ISTVÁNNÉ DR.: Beszámoló a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács közgyûlésérõl
2006. 2. 30-32 old. SZALONTAY GERGELY: A kémia szerepe a vízföldtani vizsgálatoknál
2006. 2. 34-40 old. MÚLTBANÉZÕ. DR. DOBOS IRMA: A Kárpát-medence ásványvizeinek története. III. rész. Új korszak az ásványvíz feltárásban. Ásványvízfeltárás fúrt kutakkal
2006. 3. 41 old. TARTALOM
2006. 3. 42 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2006. 3. 44-51 old. DR. NÉMEDI LÁSZLÓ: Az ásványvizek mikrobiológiai jellemzõi
2006. 3. 52-56 old. NAGY ANDRÁS: Vízbázisok védõidom meghatározása
2006. 3. 57-62 old. SIPOS LÁSZLÓ − TÓTH ARNOLD: Racionalitás a magyar ásványvízpiacon
2006. 3. 63-64 old. MÚLTBANÉZÕ. DR. DOBOS IRMA: A Kárpát-medence ásványvizeinek története. IV. rész. Ásványvíz térképezés
2006. 4. 65 old. TARTALOM
2006. 4. 66 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2006. 4. 68-71 old. DEÁK JÓZSEF: Az ásványvizek eredetének, védettségének kimutatására szolgáló izotóptechnikai módszerek
2006. 4. 72-74 old. DR. NÉMEDI LÁSZLÓ: Az ásványvizek mikrobiológiai jellemzõi II. rész
2006. 4. 75-77 old. DR. NÉMEDI LÁSZLÓ: A mikrobiológiai kockázatbecslés és a HACCP rendszer kapcsolata a vízi közmûvekben
2006. 4. 78-81 old. DR. PÁNDI FERENC: Hulladékgazdálkodás az élelmiszeriparban
2006. 4. 82-83 old. Élelmiszercsomagolás: biztonság, minõség, környezetvédelem. Fórum a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalban
2006. 4. 84-88 old. MÚLTBANÉZÕ. DR. KISS ISTVÁN: Dr. Vas Károly (1919−1981)
2007. 1. 1 old. TARTALOM
2007. 1. 2 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak! Március 22.-e a VÍZ VILÁGNAPJA
2007. 1. 04-05 old. Kiss Gáborné: Alkoholmentes italok értékelése 2006-ban
2007. 1. 06-09 old. SZONGOTH GÁBOR: (Ásvány)vízkutak kútszerkezetének vizsgálata
2007. 1. 10-11 old. 30 éves a SIÓ. Éves gazdasági és jubileumi sajtótájékoztató
2007. 1. 12-16 old. MÚLTBANÉZÕ. DR. DOBOS IRMA: Szabó József (1822−1894)
2007. 2. 17 old. TARTALOM
2007. 2. 18 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2007. 2. 19-20 old. DR. SIMKOVITS GABRIELLA: A PET csomagolóanyag élelmezés egészségügyi megítélése
2007. 2. 21-23 old. DR. FARKAS JÓZSEF: Az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságának trendjei
2007. 2. 24-26 old. BELÁK ÁGNES − DR. DEÁK TIBOR: A molekuláris módszerek újabb lehetõségei
2007. 2. 27-31 old. DR. SZÛCS PÉTER − DR. LÉNÁRT LÁSZLÓ − TÖRÖK IDA − HORÁNYINÉ CSISZÁR GABRIELLA: Ásványvíz és gyógyvíz potenciál a Bükk déli elõterében
2007. 2. 32-34 old. DR. KISS ISTVÁN: Beszámoló a MÉTE Mikrobiológiai-Biotechnológiai- Higiéniai Szakosztály 2002−2006. évi tevékenységérõl és terveirõl
2007. 2. 35-36 old. MÚLTBANÉZÕ. ORBÁN BALÁZS: Korond
2007. 3. 37 old. TARTALOM
2007. 3. 38 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2007. 3. 39 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: IV. Nemzetközi Tudományos Konferencia a Kárpát-medence ásványvizeirõl
2007. 3. 40-45 old. KISS BOGLÁRKA − SZÁSZ ÁRPÁD − PÁL ZOLTÁN − CZELLECZ BOGLÁRKA − SZÉKELY BORBÁLA − DÁNIEL MÁRIA − FEKETE ZSOMBOR: Ásványvíz meghatározások erdõvidéki források tükrében
2007. 3. 46-52 old. NÉMEDI NÓRA: A gyógyvízkultúra jelentõsége a gyógyításban, megelõzésben és az egészségügyben. 1. rész. Ismereteink a gyógyvizek fogyasztásának történetérõl és ezek specifikus és aspecifikus élettani hatásairól
2007. 3. 53 old. SIPOS LÁSZLÓ: A felsõoktatásban tanuló diákok ásványvíz preferenciáinak vizsgálata elõkutatási fókuszcsoport segítségével
2007. 4. 57 old. TARTALOM
2007. 4. 58 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2007. 4. 58 old. BIKFALVI ISTVÁNNÉ DR.: Beszámoló a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács közgyûlésérõl
2007. 4. 59-62 old. STÉGERNÉ DR. MÁTÉ MÓNIKA − HORVÁTH DÉNESNÉ DR. − IVANICS JUDIT − NÓTIN BEATRIX − DR. BARTA JÓZSEF − DR. KÓKAI ZOLTÁN − STEFANOVITSNÉ DR. BÁNYAI ÉVA: Gyümölcsnektárok elõállítása antioxidáns hatású alapanyagokból
2007. 4. 63-66 old. DR. LIGETVÁRI FERENC: Éghajlatváltozások okozta terhek és csökkentésük
2007. 4. 67-75 old. NÉMEDI NÓRA: A gyógyvízkultúra jelentõsége a gyógyításban, megelõzésben és az egészségügyben. I1. rész. A gyógyvízfogyasztókkal végzett vizsgálat (interjú)
2007. 4. 76-80 old. SIPOS LÁSZLÓ − KÓKAI ZOLTÁN: Ásványvízek érzékszervi minõsítése a márka ismeretében
2007. 4. 81 old. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2007. november 23-án a „Táplálkozástudomány iskolája” címmel interdiszciplináris konferenciát tartott az OÉTI és a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar az Európa Kongresszusi Központban
2007. 4. 82-84 old. MÚLTBANÉZÕ. DR. DOBOS IRMA: A „Balfi-ásvány- és gyógyvíz” megismerése és hasznosítása
2008. 1. 1 old. TARTALOM
2008. 1. 2 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2008. 1. 03-04 old. A Codex Alimentarius NMW „Természetes Ásványvíz” szabványának módosításáról
2008. 1. 03-04 old. 25 százalékkal nõtt a SIÓ-ECKES forgalma 2007-ben
2008. 1. 05-07 old. DR. BÍRÓ GYÖRGY: Makro- és mikroelemek felszívódása ásvány- és gyógyvizekbõl. Szakirodalmi áttekintés
2008. 1. 08-09 old. KISS GÁBORNÉ: Alkoholmentes italgyártás
2008. 1. 10-13 old. DR. SZEITZNÉ DR. SZABÓ MÁRIA: Új nemzetközi élelmiszerhigiéniai útmutatók a FAO/WHO Codex Alimentarius asztalán
2008. 1. 14 old. Elsõ Körlevél. V. Nemzetközi Tudományos Konferencia a Kárpát-medence Ásványvizeirõl
2008. 1. 15 old. A Szentkirályi ásványvíz sikere
2008. 1. 16-24 old. MÚLTBANÉZÕ. Írásos emlékek Borszékrõl. Fejezetek Farkas Aladár „A borszéki ásványvíz palackozás 200 éves története” címû könyvébõl
2008. 2. 25 old. TARTALOM
2008. 2. 26 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2008. 2. 28-31 old. SIPOS LÁSZLÓ: A termékdíjszabályozás ásványvízpiaci összefüggései
2008. 2. 32-36 old. BATÁNÉ VIDÁCS ILDIKÓ − BECZNER JUDIT: Alicyclobacillus acidoterrestris I. rész. A gyümölcslevek romlását okozó baktérium ismertetése (review)
2008. 2. 37-41 old. DR. PÁNDI FERENC: A környezetterhelés néhány aktuális kérdése az élelmiszeriparban
2008. 2. 42-43 old. DR. SZIGETHY EMMA:Élelmiszerbiztonság a XXI. században Ünnepélyes szakmai konferencia a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal fennállásának ötéves évfordulója alkalmából
2008. 2. 42-43 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: A Nürnberg Messe „Brau Beviale 2008” nemzetközi sajtótájékoztatója Pozsonyban
2008. 2. 44-48 old. DR. DOBOS IRMA: MÚLTBANÉZÕ. A polihisztor Kitaibel Pál ásványvízkutató munkája
2008. 2. 44-48 old. BIKFALVI ISTVÁNNÉ DR.: Közgyûlést tartott 2008. május 28-án a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács
2008. 3. 49 old. TARTALOM
2008. 3. 50 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2008. 3. 52-57 old. DR. BECZNER JUDIT − ÁGOSTON RÉKA − DR. CSERHALMI ZSUZSANNA − BATÁNÉ DR. VIDÁCS ILDIKÓ − DR. SZEKÉR KRISZTINA: Alicyclobacillus acidoterrestris. II. rész. A kezelések hatása a baktériumra
2008. 3. 52-57 old. GERT ERHARDT: Italipari trendek és azokból következõ elvárások a 2008-as Nürnbergi BRAU Bevialén
2008. 3. 58-60 old. KÓSZÓ GÁBOR − HORVÁTH DÉNESNÉ DR. − STÉGERNÉ DR. MÁTÉ MÓNIKA: Gyümölcsitalok fogyasztási trendjei Európában
2008. 3. 58-60 old. Tetra Pak sajtótájékoztató
2008. 3. 61-64 old. SIPOS LÁSZLÓ: A hazai ásványvíz-fogyasztás mutatói
2008. 3. 65-68 old. DR. DOBOS IRMA: MÚLTBANÉZÕ. A parádsasvári ásványvízkutatás
2008. 4. 69 old. TARTALOM
2008. 4. 70-71 old. DR. NÉMEDI LÁSZLÓ: A mikrobiológiai kockázatbecslés és a HACCP rendszer kapcsolata a vízkezelések területein
2008. 4. 72 old. PROF. DR. BÍRÓ GÉZA: Az egységes és teljeskörû élelmiszer ellenõrzésrõl
2008. 4. 73-76 old. SIPOS LÁSZLÓ: Ásványvizek mineralizáltsága páronkénti rangsorolás módszerével
2008. 4. 77-80 old. DR. DOBOS IRMA: MÚLTBANÉZÕ. A gyógyító szénsavas ásványvíz Balatonfüreden
2008. 4. 77-80 old. BIKFALVI ISTVÁNNÉ DR.: Beszámoló a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács közgyûlésérõl
2009. 1. 1 old. TARTALOM
2009. 1. 02- old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2009. 1. 03-05 old. HÁGER-VERESS ÁDÁM: Az aromaipar mai helyzete
2009. 1. 06-10 old. SIPOS LÁSZLÓ: A nappali tagozatos egyetemisták ásványvíz preferenciái
2009. 1. 11 old. DR. CSANÁDY MIHÁLY: A vizsgálati eredmények kerekítése
2009. 1. 12-13 old. KISS GÁBORNÉ: Alkoholmentes italgyártás
2009. 1. 14-16 old. DR. DOBOS IRMA: MÚLTBANÉZÕ. Wernher György bemutatja Magyarország csodálatos vizeit
2009. 2. 17 old. TARTALOM
2009. 2. 18 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2009. 2. 19-26 old. TARNAVÖLGYI GÁBOR: Az élelmiszer-színezékek technológiai és humánegészségügyi vonatkozásai
2009. 2. 27-33 old. MOLNÁR KATALIN − DR. SIPOS LÁSZLÓ − DR. KÓKAI ZOLTÁN − KOVÁCS ZOLTÁN: Érzékszervi kutatások és elektronikus nyelv alkalmazása az élelmiszeriparban
2009. 2. 34-37 old. SZONGOTH GÁBOR − SZAKÁLY ÁRON: Ásványvízkutak építése és mûködtetése
2009. 2. 38-40 old. DR. DOBOS IRMA: MÚLTBANÉZÕ. Wachtel Dávid (1807−1872)
2009. 3-4. 41 old. TARTALOM
2009. 3-4. 42 old. DR. BORSZÉKI BÉLA: Üdvözlet az Olvasónak!
2009. 3-4. 43-46 old. TARNAVÖLGYI GÁBOR: Tartósítószerek technológiai és humánegészségügyi vonatkozásai
2009. 3-4. 47-49 old. SZONGOTH GÁBOR − SZAKÁLY ÁRON: Ásványvízkutak építése és mûködtetése II. rész
2009. 3-4. 50-52 old. 1949 és 1951 között alakult meg az élelmiszeripari kutató intézetek hálózata Magyarországon
2009. 3-4. 53-56 old. DR. HERNÁDI ZOLTÁN: 60 éves a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület
2009. 3-4. 53-56 old. BIKFALVI ISTVÁNNÉ: A Magyar Ásványvízszövetség és Terméktanács 2009. november 24-én tartotta közgyûlését
2009. 3-4. 57-60 old. DR. DOBOS IRMA: MÚLTBANÉZÕ. A Harmatvíz palackozása és megszûnése